Connect with us

سکته مغزی

توضیحات

سکته مغزی

سکته مغزی یا اصطلاح دقیق آن حادثه های مغزی-عروقی نوعی اختلال نورولوژیک یک دفعه ای میباشد که در اثر اختلال خون‌رسانی به ناحیه ای از مغز اتفاق می افتد به تعریف دیگر اگر خون‌رسانی به بخشی از مغز متوقف گردد و دچار اختلال شده این قسمت از مغز دیگر نمیتواند عمل کرد طبیعی خود را داشته باشد.

این وضعیت را به اصطلاح سکته مغزی مینامند. سکته مغزی میتواند به علت ها مانند پاره شدن یا بسته شدن یکی از رگ‌ های خون‌رسان مغز ایجاد شود که به ترتیب سکته ایسکمیک و سکته هموراژیک نام دارند. سکته مغزی در بیشتر زنان و مردان است اغلب قبل از بروز سکته مغزی علایم هشدار دهنده‌ ای وجود ندارد یا اینکه علائم بسیار جزئی هستند.

پس از بروز سکته مغزی بیمار باید بلافاصله در بیمارستان بستری میشوند تا از بروز صدمات مغزی دائمی جلوگیری شود. عوارضی که پس از سکته مغزی ایجاد میشود بستگی به وسعت بافت های گرفتار شده ومحل سکته دارد.

سکته مغزی

سکته مغزی

عوارض سکته مغزی از عوارض گذرا و خفیف مانند:

تاری دید

عوارض فلج‌کننده دائمی

حتی مرگ

شامل میشود.

اگر این علائم در طول 24ساعت از بین بروند این وضعیت را به اصطلاح حمله ایسکمی گذرا {transient ischemic attack}مینامند که یک علامت هشدار دهنده از یک سکته مغزی احتمالی در آینده میباشد. سومین عامل مرگ و میر در جهان این مشکل است سکته مغزی آمار چندان مناسب در ایران تدارد. پزشکان ایرانی می‌گویند افراد در ایران 10سال زودتر از  کشورهای دیگر به سکته مغزی مبتلا میشوند.

عوامل سکته مغزی ایرانیان از نظر متخصصان:

کم‌تحرکی

مصرف بی‌رویه نمک

مصرف بی رویه چربی

چاقی

استعمال دخانیات

رژیم نامناسب غذایی

 

بر اساس آمار دقیق سکته‌های مغزی در مردان ایرانی 25درصد بیشتر از زنان میباشد عتقاد دبیر انجمن سکته مغزی ایران براین است که این سکته به عنوان دومین عامل مرگ و میر در برخی از کشورهای درحال پیشرفت و ایران شناخته شده‌است.

خبرگزاری ایرنا گفته است پژوهش‌ ها نشان میدهند اگر چه اشراف بر زبان دوم احتمالا بی ربط با سلامت فیزیکی به نظر میرسد اما ظاهرا این مهارت از مغز در برابر آسیب‌ های ویرانگر به عملکرد های مغزی محافظت میکند افرادی که در صحبت کردن به دو زبان مهارت دارند احتمال درمان و بهبودی آن‌ها در صورت بروز سکته مغزی دو برابر دیگران میباشد.

سکته مغزی

سکته مغزی

انواع سکته های مغزی:

حدود 85% از تمام موارد سکته‌ های مغزی بر اثر بسته شدن یک رگ مغزی با یک لخته خون {ترومبوز که اصلی‌ترین عامل تشکیل آن آزار آندوتلیوم میباشد} که به آن سکته مغزی ایسکمیک گفته میشود. عوامل عمده دیگر سکته مغزی را آمبولی مغزی و خون‌ریزی مغزی تشکیل میدهند. آمبولی مغزی وقتی رخ میدهد که تکه‌ای از یک لخته خون که در جایی دیگر در بدن مانتد:
قلب
رگ اصلی گردن

ساخته شده باشد وخود را از طریق جریان خون به یکی از شریان‌ های خون‌ رسان مغز برساند و در انجا گیر کند.حدودا یک چهارم از سکته‌ های مغزی در اثر آمبولی مغزی بروز میکنند.  خونریزی مغزی باعث حدود 15% سکته‌های مغزی میباشد بر اثر پاره شدن یکی از شریان‌های مغز ایجاد میشود. در این موردها خون بر روی بافت‌ های اطراف آن ریخته میشود.

لخته‌ های خونی که موجب آمبولی و ترومبوزمغزی میشوند احتمال زیادی دارند که در یک شریانی که بر اثر آترواسکلروسیس آسیب دیده ساخته شده باشند. تصلب شرایین موقعیتی است که در آن دیواره رگ‌ ها بر اثر رسوب چربی سفت میشود. عامل هایی که موجب افزایش احتمال ایجاد تصلب شراین میشود عبارت اند از :

سیگار کشیدن

مصرف زیاد چربی در رژیم غذایی

دیابت

وجود مقدار زیادی چربی در خون.

سکته مغزی

سکته مغزی

محققان آلمانی نوعی پروتیین در عروق مغزی را کشف نموده اند که بر خطر ابتلا به سکته مغزی اثر میگذارد. دیواره مویرگ‌ های خونی مغز در برابر دیگر مویرگ‌های بدن تفاوت دارد. سلول‌ های عصبی مغز به جای انکه مثل سلول‌های  دیگر بدن از طریق نشت غیرفعال مواد غذایی از مویرگ‌ ها تغذیه شوند به شکل فعالانه توسط مولکول‌ هایی که از عروق خونی جابه‌جا شدند تغذیه میکنند.

سد مویرگی خونی در مغز، به شدت مهم است چون نقشی محافظتی دارد در صورتی که این سد دچار اختلال شودخطر بروز سکته مغزی و دیگر مشکلات مغزی افزایش مییابد. برای رشد و نمو مویرگ‌ های خونی سلول‌ های ویژه‌ای به نام پری سیت‌ها {pericytes}نیاز میباشد که این سلول‌ ها در مغز پروتیینی ویژه به نام FoxF2 دارند. این پروتیین فقط در پری سیت‌ های مغزی وجود دارد. محققان دانشگاه گوتنبرگ آلمان وجود این پروتیین را موجب کاهش خطر بروز سکته مغزی میدانند.

آمبولی مغزی ممکن است در اثر مشکل در:

ریتم ضربان قلب

اختلالات دریچه‌ای قلب

سکته قلبی اخیرا

ایجاد شود که همه‌ی این مورد ها میتوانند باعث ساخته شدن لخته خون در قلب شوند. خطر بروز کردن ترومبوز مغزی، آمبولی مغزی و خون‌ریزی مغزی با افزایش فشار خون بالا میرود در بیماری که سلول ها داسی شکل میشوند{سیکل سل} که یک ناهنجاری گلوبول‌ های قرمز خون میباشد

به خاطر شکل گلبول‌ های قرمز که به صورت داس میشوند و احتمال چسبیدن به یکدیگر و گیر کردن در عروق خونی را دارند،خطر ترومبوز مغزی افزایش میابد. زمانی ترومبوز ممکن میباشد بر اثر تنگ و باریک شدن شریان‌های خون رساننده به مغز به خاطر التهاب ایجاد گردد. التهاب شریان ممکن است به علت وجود داشتن یک بیماری خود ایمن مانند:پلی آر تریت ندوزا ایجاد شود. در این بیماری سیستم ایمنی بدن به بافت‌ های سالم بدن حمله میکند.

در سکته‌های مغزی که خونریزی وجود دارد  که ناشی از پاره شدن یک رگ خونی در داخل یا سطح مغز میباشند وقتی که یک رگ خونی پاره میشود دیگر حس به سلول‌ های مغزی نمیرسد به اضافه نشت خون از رگ‌پاره شده میتواند به بافت مغزی آسیب جدی ای وارد نماید.

علایم سکته مغزی:

در بیشار افراد علائم سکته مغزی به سرعت و در عرض چند دقیقه و یا چند ثانیه بعد از وقوع سکته خود را نشان میدهند. علایم هر سکته مغزی بستگی دارد که چه قسمتی از مغز دچار گرفتاری شده باشد این علایم ممکن است یکی از موارد زیر باشد:

1={همی پارزی}کرختی و ضعف صورت و بازوها یا پاها به خصوص در یک طرف بدن

2={همی پلژی}فلج صورت، بازو و پاها در همان طرف

3={آتاکسی}لنگ زدن وعدم تعادل

4={دیس آرتری}اختلال در درک کلمات یا در تکلم

5={دیس فاژی}مشکل داشتن در بلع

6={پارستزی}سوزش وکرختی  قسمت‌ های بدن-اشکال در درک موقعیت و وضعیت

7=دو بینی،تاری دید ویا از دست دادن بینایی بخصوص در یک چشم

8=سردرد ناگهانی وشدید

9=از دست دادن حافظه بلند مدت و کوتاه مدت ،اختلال در قضاوت

10=سرگیجه بدون دلیل و سقوط ناگهانی

11=بی‌اختیاری مدفوع وادرار

12=مشکل داشتن در پیدا کردن کلمات و فهمیدن چیزهایی که دیگران میگویند

13=توانایی نداشتن انجام حرکات ظریف

سکته مغزی

سکته مغزی

اگر سکته مغزی دارای شدت باشد قسمت‌ هایی از مغز که کنترل فشار خون و تنفس را بر عهده دارند ممکن است گرفتار شده همچنین  ممکن است شخص به اغماء رفته و نتایج مرگباری را درپی داشته باشد تشخیص دادن سریع این عارضه میتواند کمک چشمگیری به جلوگیری از آن یا کاهش آسیب‌ های سکته مغزی داشته باشد.

اخیرا محققان دانشگاه کورنل آمریکا با استفاده از روشی جدید زمان تشخیص را به 10 دقیقه کاهش داده‌اند. در این روش محققان یک آنزیم را به نانوذرات متصل میکنند وآن را  وارد جریان خون میکنند. وقتی که آنزیم وارد جریان خون میشود، روشن شده و محققان با استفاده از آن میتوانند نشانگر زیستی ایجاد شده دراثر آسیب‌ های مغزی را مشاهده کنند.

نقد و بررسی‌ها

هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “سکته مغزی”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *